Podjetništvo in inovativnost hodita z roko v roki - eno brez drugega ne gre. Vsaka nova ideja, vsak nov izum je rojen iz določene potrebe ali želje po več. Trg je v tem trenutku zasičen z generičnimi ponudbami izdelkov in storitev, pravzaprav je izziv najti nekaj, česar še ni moč kupiti. Ali pač?

Kot posli bližnje prihodnosti se največkrat omenjajo IT področje (programi in strojna oprema), področje biomedicine, okolju prijazne tehnološke inovacije, rešitve za optimizirano pisarniško poslovanje, zdravstvene in negovalne storitve za starejšo populacijo itd. Sicer pa nič od naštetega ni pravilo za vašo naslednjo veliko idejo.

Svoj veliki "boom" lahko doživi čisto preprosta, vsakdanja ideja, ki ima dodano vrednost za uporabnika. Na spletu lahko najdete ogromno primerov inovacij, ki so zablestele tudi zgolj z zabavno noto, ki je očitno zadela širok spekter dovolj dobro, da je nastala verižna reakcija (viralnost).

Področja prihodnosti

Področja, za katera se v naslednjih nekaj letih in desetletjih napoveduje porast inovacij in novih tehnologij:

Področje informacijskih tehnologij (IT)
 • Programske opreme, aplikacij za telefone in tablice, novih načinov skladiščenja podatkov
 • IT naprav: izboljšave poznanih, razvoj popolnoma novih naprav
 • Varovanja osebnih podatkov na spletu: sčasoma bodo naši podatki na spletu vedno bolj dostopni, zato bo potreba po varovanju večja
 • 3D tiskanja: uporaba novih materialov, razcvet 3D tiskanja
 • Razvoj programov za prevajanje, razvoj super pametnih iskalnikov

 

Biomedicinsko raziskovanje predvsem kot posledica želje posameznika po čim daljšem in kvalitetnejšem življenju
 • Biomedicine in biotehnologije: zdravljenje s pomočjo izvornih celic, raziskave in razvoj na področju genetike, oblikovanje DNK, raziskovanja na področju oblikovanja DNK
 • Krvnih bank, bank za hrambo izvornih celic
 • gojenja mesa za prehrano v laboratorijih

 

Tehnološke inovacije v skrbi za okolje in v želji po povečanju samozadostnosti gospodinjstev
 • Pisarnah in drugih objektih na sončno energijo
 • Razcvetu urbanega vrtnarjenja kot alternativnega pristopa k samozadostnosti mest
 • Polnilnih postajah za električne avtomobile
 • Razvoju alternativne energije
 • Razvoju robotske tehnologije za vsakdanja opravila: pranje posode, pomivanje tal itd.

(Presegajo zgolj samooskrbo s hrano in pitno vodo na kmetijah. Ljudi ne žene le želja po ohranitvi planeta, ampak tudi želja po energetski učinkovitosti, ki jo značka »okolju prijazno« lahko zagotovi. )

 

Seveda je to le nekaj idej in napovedi za prihodnost. Med entuziasti se omenja tudi vesoljski turizem, ki za petičneže že obstaja. Prav tako bo človekova skrb za zdravje tudi v prihodnosti generirala celo vrsto poslovnih priložnosti na področjih eko in bio prehrane, gibanja in ustvarjanja zdravega življenjskega sloga.

Če ste v lovu za idejo in se vam še ni utrnila, brez skrbi. Prišla bo med opravljanjem nečesa popolnoma vsakdanjega. Če bo ideja fantastična, ne oklevajte in jo realizirajte. Seveda, če ste dovolj pogumni za to.

Imate preverjeno idejo?

Z realizacijo ideje pride tudi odločitev o registraciji najprimernejše oblike poslovnega subjekta. Tukaj nastopimo mi. Svetujemo vam tudi o načinu vodenja računovodstva in smo z vami, ko se odločite ustanoviti d.o.o ali s.p. Ustanovitev poteka v prijetnih prostorih naše točke SPOT, hitro in zanesljivo. Ko imate enkrat idejo in podjetje, se vse skupaj šele začne!

Imaš podjetniško idejo? Bi se rad/a prepričal/a če je dovolj dobra?

Preveri podjetniško idejo